Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 18.03.2006
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Marko Bela: Prefectii sa stie maghiara
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/marko-bela-prefectii-sa-stie-maghiara-710321.html


 

Vicepremierul vrea ca reprezentantii guvernului in "judetele secuiesti", Harghita, Covasna si Mures, sa cunoasca limba minoritarilor.

Presedintele UDMR, Marko Bela, vrea ca prefectii din "judetele secuiesti" sa vorbeasca maghiara.

"Trebuie sa facem o distinctie intre a fi maghiar si a fi vorbitor de limba maghiara. In judetele secuiesti cred ca ar fi absolut normal ca toti functionarii, pentru ca toti au relatii cu populatia, sa cunoasca limba maghiara, inclusiv prefectii", a apreciat ieri presedintele UDMR, Marko Bela.

El a precizat ca prin "judete secuiesti" intelege Harghita, Covasna si jumatate din judetul Mures. "In Mures, prefectul va decide daca are nevoie sa cunoasca limba maghiara. Dupa parerea mea, ar avea nevoie", a adaugat el.

Declaratiile lui Marko nu sunt insa o premiera. Aflat la Targu Secuiesc pe 15 martie, el declara pe un ton radical ca toti functionarii publici din secuime sunt obligati sa stie maghiara pentru ca "mananca painea secuilor".

"De acum, asa trebuie sa vedem lucrurile: cel care este functionar aici, in Tinutul Secuiesc, mananca painea noastra. La urma urmei isi ia salariul din impozitul nostru, al secuilor, nu din alte surse. Apoi, atunci, sa pofteasca sa vorbeasca si in limba maghiara, iar daca nu stie, si e functionar, sa invete", sustinea Marko.

Basescu baga dihonie intre maghiari

Radicalizarea discursului lui Marko Bela nu este intamplatoare. Intalnirea presedintelui Traian Basescu cu Szasz Jeno, seful Uniunii Civice Maghiare, si apoi vizita sefului statului la Odorhei ii face pe liderii UDMR sa se considere in dezavantaj fata de adversarii lor politici.

In ultimele zile, reprezentantii ambelor parti au incercat sa-si adjudece, prin schimburi dure de replici, rolul de reprezentant al comunitatii maghiare.

Presedintele UDMR, Marko Bela, l-a atacat ieri, la Targu-Mures, pe primarul din Odorheiu Secuiesc.

"M-a surprins ca primarul din Odorheiu Secuiesc, care are o retorica extrem de radicala, nu a pomenit de autonomia teritoriala sau de alte deziderate sau dureri ale maghiarilor, in prezenta domnului Traian Basescu.  Nu trebuie sa te dai mare cand esti intre ai tai, ci cand esti la discutii cu partenerii de dialog. In Bucuresti trebuie sa te dai mare, si nu la Odorheiu Secuiesc", a subliniat Marko.

Szasz Jeno: "UDMR este acum in ofsaid"

De partea cealalta, Szasz Jeno considera ca UDMR isi simte amenintata pozitia. "Avem legitimare politica la cel mai inalt nivel, iar UDMR este acum in ofsaid", ne-a declarat ieri liderul UCM. El a adaugat ca vizita lui Traian Basescu la Odorhei a marcat sfarsitul monopolului politic al UDMR.

"Intre noi, maghiarii, nu sunt radicali si moderati. Suntem noi, moderatii, si oportunistii care au intrat la guvernare pentru o universitate in limba maghiara si au iesit cu licenta de export pentru lemne. Ei n-au un scop anume pentru comunitatea pe care o reprezinta si marea ei majoritate nu-i sustine", a spus Szasz Jeno.

El a adaugat ca vizita lui Basescu la Odorhei a fost un semnal ca "pluralismul politic este asigurat", iar UDMR va simti concurenta UCM la urmatoarele alegeri locale.

Szasz Jeno crede ca abia atunci se va vedea cine pe cine reprezinta si Uniunea lui Marko Bela va trebui sa ajunga la o intelegere cu UCM.

"Daca presedintele a venit pana aici, sper ca nici pentru Marko Bela, care a vrut sa ne izoleze, Odorheiul nu e capatul lumii", a mai spus Szasz Jeno.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.